İçindekiler
Giriş
Merhaba FibaCloud takipçileri! Web sitenizi bir üst seviyeye taşımaya hazır mısınız? Eğer cevabınız “evet” ise, doğru yerdesiniz. Bu rehberde, FibaCloud’un güçlü VPS sunucularına WordPress’i nasıl kuracağınızı adım adım anlatacağım. İster deneyimli bir BT uzmanı olun, ister web sitesi macerasına yeni başlayan bir girişimci, bu rehber size yol gösterecek.
WordPress, dünya çapında milyonlarca web sitesinin temelini oluşturan, esnek ve kullanıcı dostu bir içerik yönetim sistemi. FibaCloud’un yüksek performanslı VPS sunucularıyla birleştiğinde ise, web siteniz hız, güvenlik ve ölçeklenebilirlik açısından rakipsiz bir avantaja sahip olacak.
Hadi başlayalım!
Adım 1: VPS Sunucunuzu Hazırlayın
FibaCloud kontrol panelinize giriş yapın ve yeni bir bulut sunucusu oluşturun. İşletim sistemi olarak Ubuntu‘yu seçmenizi öneririm, çünkü WordPress ile en uyumlu seçeneklerden biridir. Sunucu kaynaklarınızı (CPU, RAM, depolama) web sitenizin beklenen trafiğine göre ayarlayın. FibaCloud’un ölçeklenebilir altyapısı sayesinde, ihtiyaçlarınız değiştikçe kaynaklarınızı kolayca artırabilirsiniz.
Adım 2: Sunucuya SSH ile Bağlanın
VPS sunucunuza güvenli bir şekilde bağlanmak için SSH (Secure Shell) kullanacağız. PuTTY (Windows için) veya Terminal (Mac/Linux için) gibi bir SSH istemcisi kullanarak sunucu IP adresiniz ve kullanıcı bilgilerinizle bağlantı kurun.
Adım 3: LAMP Yığını Kurulumu
WordPress, çalışmak için LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) yığınına ihtiyaç duyar. Aşağıdaki komutları kullanarak bu bileşenleri sunucunuza kurun:
sudo apt update
sudo apt install -y apache2 mysql-server php libapache2-mod-php php-mysql
Adım 4: MySQL Veritabanı Oluşturma
WordPress, içeriklerinizi ve ayarlarınızı depolamak için bir MySQL veritabanı kullanır. Aşağıdaki komutlarla veritabanınızı oluşturun:
sudo mysql -u root -p
MySQL root şifrenizi girin ve ardından;
CREATE DATABASE wordpress_db;
CREATE USER 'wordpress_user'@'localhost' IDENTIFIED BY 'güçlü_bir_şifre';
GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress_db.* TO 'wordpress_user'@'localhost';
FLUSH PRIVILEGES;
EXIT;
Adım 5: WordPress İndirme ve Yapılandırma
WordPress’in son sürümünü resmi web sitesinden indirin ve dosyaları sunucunuzdaki web kök dizinine aktarın (genellikle /var/www/html).
cd /var/www/html
sudo wget https://wordpress.org/latest.tar.gz
sudo tar -xzvf latest.tar.gz
sudo chown -R www-data:www-data wordpress
Ardından, wp-config-sample.php dosyasını wp-config.php olarak yeniden adlandırın ve veritabanı bilgilerinizle düzenleyin:
sudo mv wordpress/wp-config-sample.php wordpress/wp-config.php
sudo nano wordpress/wp-config.php
Adım 6: Apache Sanal Sunucu (Virtual Host) Oluşturma
WordPress için bir Apache sanal sunucusu (virtual host) oluşturarak, web sitenizin alan adıyla düzgün çalışmasını sağlayacağız. Aşağıdaki komutla yeni bir sanal sunucu dosyası oluşturun:
sudo nano /etc/apache2/sites-available/wordpress.conf
Bu dosyaya aşağıdaki içeriği ekleyin (alan_adınız kısmını kendi alan adınızla değiştirin):
ServerName alan_adınız
ServerAlias www.alan_adınız
DocumentRoot /var/www/html/wordpress
ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
Sanal sunucuyu etkinleştirin ve Apache’yi yeniden başlatın.
sudo a2ensite wordpress.conf
sudo a2dissite 000-default.conf
sudo systemctl restart apache2
Adım 7: WordPress Kurulum Sihirbazını Tamamlayın
Artık web tarayıcınızda http://alan_adınız adresine giderek WordPress kurulum sihirbazını başlatabilirsiniz. Veritabanı bilgilerinizi girin, site başlığınızı ve yönetici kullanıcı bilgilerinizi belirleyin.
Adım 8: (İsteğe Bağlı) SSL Sertifikası Kurulumu
Web sitenizin güvenliğini artırmak için FibaCloud’un sunduğu Let’s Encrypt SSL sertifikalarını kullanabilirsiniz. Certbot aracını kullanarak SSL sertifikanızı kolayca edinebilir ve otomatik yenileme ayarlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
WordPress kurulumu ne kadar sürer?
FibaCloud VPS sunucuları sayesinde WordPress kurulumu genellikle 15-20 dakika içinde tamamlanır.
WordPress için hangi FibaCloud VPS planını seçmeliyim?
Web sitenizin beklenen trafiğine ve kaynak ihtiyaçlarına göre FibaCloud’un farklı VPS planları arasından seçim yapabilirsiniz. Başlangıç için 1 GB RAM ve 25 GB SSD depolama alanı sunan “Shared 1” planı yeterli olacaktır.
FibaCloud teknik destek ekibinden yardım alabilir miyim?
Evet, FibaCloud’un 7/24 destek ekibi, WordPress kurulumu ve diğer teknik konularda size yardımcı olmak için hazır.
Bir yanıt yazın